
Från modellkammare till museum
Marinmuseum har anor från 1752, då Modellkammaren i Karlskrona grundades av kung Adolf Fredrik. Modellkammaren innehöll modeller av skepp och konstruktioner, som användes för att testa tekniska lösningar och nya fartygstyper. Vissa föremål tillverkades också särskilt för att visas upp.
I slutet av 1700-talet fanns två modellkammare i Karlskrona. I skeppsmodellkammaren visades modeller av fartyg, byggnader och tekniska anordningar, och i artillerimodellkammaren fanns modeller av kanoner, ammunition och annan beväpning.
1929 slogs modellkamrarna ihop och fick namnet Varvsmuseum i Karlskrona. Delar av samlingarna visas idag på Marinmuseum.
Marinmuseums moderna historia
Dagens Marinmuseum ligger på ön Stumholmen och invigdes 1997 av kung Carl XVI Gustaf. Innan dess låg museet i den gamla skeppsgossekasernen vid Örlogshamnen. Fram till 1963 hette museet Varvsmuseet.
Idag är modellerna bara en liten del av vad som visas på museet. Drygt 20 utställningar tar med besökaren på en resa från 1500-talet till kalla krigets dagar. I Galjonshallen finns en världsunik samling galjonsfigurer, stora träskulpturer som suttit i fören på svenska krigsskepp. I Ubåtshallen kan besökarna se svenska flottans första ubåt Hajen från 1904, och gå ombord på ubåten Neptun från kalla krigets dagar. Vid museets kaj ligger museifartygen Bremön, Västervik och Jarramas, förtöjda.
En del av Statens maritima och transporthistoriska museer
Marinmuseum är en del av myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM). Myndigheten driver och utvecklar även Sjöhistoriska museet, Vasamuseet och Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm samt Järnvägsmuseet i Gävle.